درباره شرکت سرمایه گذاری گروه توسعه ملی
از آغاز تا امروز
شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی در زمره هلدینگهای سرمایهگذاری چندرشتهای از سال1371 کار خود را آغاز کرد. این نوع از شرکتها که تحت عنوان هلدینگهای سرمایهگذاری چندرشتهای شناخته میشوند، در واقع در چندین شرکت با عملکردهای متفاوت، فعالیت میکنند. هماکنون نیز شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی با فعالیت در حوزههای پتروشیمی، صنایع غذایی و کشاورزی، سیمان، سرمایهگذاری، نساجی، تایرسازی، ماشینآلات و دستگاههای برقی و انبوهسازی نزدیک به 30سال در عرصه اقتصاد کشور حضور داشته است.
این شرکت از ابتدای فعالیت خود به نام شرکت سرمایهگذاری بانک ملی ایران شناخته میشد، اما از سال89 به شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی تغییرنام داد.
سرمایه اولیه شـرکت مبلغ 100میلیارد ریال بوده که در چندین مرحله افزایش یافته و نهایتاً در سال1399 به 27250میلیارد ریال رسیده است. نگاهی به تاریخچه افزایش سرمایه شرکت نشان میدهد که اولین افزایش سرمایه در سال1373 به میزان 200درصد از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران بود و سرمایه شرکت را به مبلغ 300میلیارد ریال رساند. این اتفاق یکسال بعد دوباره رخ داد. در سال1374 این شرکت با نماد «وبانک» در بورس تهران پذیرفته شد. در همان سال نیز به منظور اصلاح ساختار مالی مجدد شرکت، افزایش سرمایه 200درصدی از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران صورت گرفت و این بار باعث رسیدن سطح سرمایه شرکت به 900میلیارد ریال شد.
سپس در سال1380، این شرکت افزایش سرمایه 56درصدی از محل اندوخته سرمایهای و سود انباشته را نیز انجام داد. این افزایش سرمایه باعث شد سرمایه شرکت به 1.4هزار میلیارد ریال برسد. در این سالها، وبانک به عنوان یکی از سهام پرپتانسیل در بازار سرمایه شناخته شده و مورد استقبال سهامداران حقیقی و حقوقی قرار گرفته بود.
در سال بعد، یعنی سال1382 برای گروه توسعه ملی، سالی شلوغ و پرجنبوجوش بود. در این سال بنا بر ماهیت هلدینگی این نهاد مالی، شرکت سرمایهگذاری و توسعه صنایع سیمان با کمک مشاوران شرکت سوئیسی هولسیم به منظور اداره شرکتهای سیمانی هلدینگ تشکیل شد. همچنین شرکت بینالملل ساختمان و صنعت ملی به منظور بهرهمندی از منافع حاصل از سرمایهگذاری در پروژههای انبوهسازی، املاک و مستغلات ایجاد شد. گفتنی است در این سال گروه توسعه ملی از فرصتهای اقتصادی منطقهای نیز غافل نماند و شرکت BMIIC را نیز در دبی ایجاد کرد. اقدام به خرید سهام شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) که طی آن سالها به عنوان یکی از بزرگترین و سودآورترین شرکتهای کشور شمرده میشد، از دیگر اتفاقات مهمی است که به ارتفاق وضعیت «وبانک» کمک کرد. نهایتا در آن سال افزایش سرمایه 15درصدی از محل اندوخته سرمایهای شرکت صورت گرفت و با انجام این مرحله از اصلاح ساختار مالی، سرمایه شرکت به 1.610میلیارد ریال رسید.
در سال بعدی، شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی با هدف بهرهمندی از منافع حاصل از سرمایهگذاری کوتاهمدت در سهام شرکتهای بورسی ایجاد شد. شرکتی که هماکنون با نام «توسم» در بورس تهران شناخته میشود. همچنین در سال1383 سهام شرکتهای گروه سیمانی نیز به قیمت تابلو به شرکت سرمایهگذاری و توسعه صنایع سیمان منتقل شد.
در این سال، کارشناسان گروه توسعه ملی، مشغله زیادی در حوزه افزایش سرمایه شرکت داشتند، زیرا طی 2مرحله، سرمایه شرکت افزایش یافت. در مرحله اول افزایش سرمایه 70درصدی از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران انجام شد و سرمایه شرکت را به 2.737میلیارد ریال رساند. سپس افزایش سرمایه 18درصدی از محل اندوخته سرمایهای نیز به میزان 18درصد صورت گرفت و نهایتا در پایان سال1383 سرمایه این شرکت به 3.220میلیارد ریال رسید.
در سال1384 نگارش نخستین مجموعه مدون برنامهریزی استراتژیک در «وبانک» انجام شد. همچنین شرکت سرمایهگذاری بانک ملی ایران به عنوان اولین موسسه سرمایهگذاری ایرانی در مرکز بینالمللی مالی دبی (DIFC) پذیرش شد. با این پذیرش، زمینه جذب سرمایهگذاری خارجی به ایران از طریق این بازار منطقهای آماده شد. این بازار مالی در محدوده جغرافیای خاص از هند تا دریای مدیترانه و از ازبکستان تا شاخ آفریقا فعال است و سهام شرکتهای فعال در این محدوده جغرافیایی قابلمعامله خواهد بود.
در سال بعدی، یعنی سال1385 شرکت کشت و صنعت ملی (با تغییرنام شرکت کشت و صنعت گرگان) به منظور تشکیل هلدینگ در صنعت کشاورزی و غذایی جهت سرمایهگذاری در این صنایع تاسیس شد. در این سالها، قانون بازار اوراق بهادار تدوین شده و بازار سرمایه به شکل مدیریتی امروزین خود درآمده بود. سهام «وبانک» نیز به عنوان یکی از سهامداران پرطرفدار بازار به دلیل موقعیت بنیادین مناسب شناخته میشد.
سال1386 اما سال متفاوتی در تاریخ عملکرد شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی بود. در این سال به همت گروه توسعه ملی اولین صندوق سرمایهگذاری خارجی First Persia Equity Fund با سرمایه اولیه 3/32میلیون یورو، به منظور هدایت وجوه سرمایهگذاران خارجی جهت سرمایهگذاری در بورس ایران تشکیل شد.
در سال1389، شرکت پتروشیمی اراک که یکی از مهمترین و کلیدیترین شرکتهای زیرمجموعه گروه توسعه ملی به شمار میرود، به نام پتروشیمی شازند تغییرنام داد. در سال1391 «وبانکی»ها از ملک چهارراه جهانکودک کوچ کردند و آن ساختمان به شرکت فرابورس ایران فروخته شد.
در سال 1392 شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی، شاهد افزایش سرمایه دیگری بود. در این سال افزایش سرمایه 102درصدی از محل اندوخته سرمایهای و سود انباشته انجام شد و سرمایه جدید شرکت 6.500میلیارد ریال ثبت شد.
سال1394، سالی پرافتخار برای «وبانک» بود، زیرا نقشی بیبدیل را در بازار سرمایه بازی کرد. در این سال انتشار نخستین اوراق استصناع در کشور توسط گروه توسعه ملی برای شرکت صنعتی و معدنی توسعه ملی که در زمینه تولید گندله و کنسانتره آهن فعالیت میکرد، انجام شد.
افزایش سرمایه 150درصدی از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران نیز از دیگر رخدادهای مهم شرکت در سال1394 بود که منجر به رسیدن سقف سرمایه شرکت به 16.250میلیارد ریال شد.
در سال بعد از آن، شرکتهای مدیریت صنعت شوینده بهشهر و کشتوصنعت و دامپروری پارس در بازارسرمایه پذیرش شدند.
سال1396 برای گروه توسعه ملی با مشارکت در تأسیس گروه مالی توسعه هنر ایران با توجه به جلسه مشترک برگزارشده بین وزیر ارشاد و ریاست وقت بانک ملی ایران همراه شد. همچنین این شرکت به دلیل همراهی و همگامی بینظیری که با قوانین متعالی بازار سرمایه داشت، به عنوان اولین ناشر بورسی، صورتهای مالی خود را بر اساس استاندارد IFRS به سازمان بورس ارائه کرد.
در این سال افتتاح خط تولید کنسانتره شرکت صنعتی و معدنی توسعه ملی از زیرمجموعههای گروه توسعه ملی با حضور معاون اول رییسجمهور انجام شد.
بعد از آن یعنی در سال1397، گروه توسعه مالی در راستای ارتقای موازین حاکمیت شرکتی بر اساس مدیریت مشارکتی و تکیه بر خرد جمعی مدیران و کارشناسان، اجرای برنامه نظام پیشنهادات و انتقادات در شركتهای زيرمجموعه گروه را با درنظر گرفتن پاداش جهت پیشنهادات سازنده انجام داد. نتایج این طرح باعث پیشرفت کمی و کیفی این خانواده بزرگ شد.
در سال1398 تعمیرات اساسی موفقیتآمیز خط تولید کارخانه پتروشیمی شازند با تکیه بر توان نیروهای داخلی در خانواده بزرگ گروه توسعه ملی به انجام رسید. همچنین جلسات ارزیابی عملکرد شرکتهای کنترلی زیرمجموعه گروه برای نخستین بار به صورت فصلی (سه ماه یکبار) برگزار شد.
نتایج این جلسات و رویکرد نوین مدیریتی که در گروه توسعه ملی ایجاد شده بود، منجر به آن شد در سال1399، گروه توسعه ملی شاهد رکوردهای نوینی از تولید و سودآوری باشد، به نحوی که سود این شرکت در پایان سال1399 بیش از 3برابر رشد کرد. در سال1399 آخرین مرحله افزایش سرمایه شرکت به میزان 68درصد از محل اندوخته سرمایه انجام شد و سرمایه نهایی شرکت را به 27250میلیارد ریال رساند.
در سال1400 نیز با تغییر مدیریتی «وبانک»، این شرکت بیش از پیش در جهت حفظ حقوق سهامداران عمده حقوقی و خرد حقیقی گام برداشت. به نحوی که در اوضاع نابسامان بازار سرمایه، با حفظ نقش هلدینگی خود، بیش از 2هزار میلیارد تومان حمایت از سهام پذیرفتهشده گروه در بازار سرمایه را انجام داد.
همچنین در راستای عمل به مفاد مسئولیت اجتماعی، به ارائه کمکهای مومنانه در مناطق کمبرخوردار و محروم نظیر سیستان و بلوچستان پرداخته تا یاریگری توانمند برای مردم عزیز ایران به حساب بیاید.
سیسال فعالیت این هلدینگ بزرگ در سپهر اقتصاد ایران به عنوان امانتدار ثروتهای ملی این مرز و بوم، سربلند و پرغرور بوده است، زیرا هیچگونه خطا و خللی در عملکرد این شرکت در این سالها ایجاد نشده و همواره سلامت اداری و افزایش بهرهوری به همراه ارج نهادن به سهامدار، سرلوحه ماموریت این شرکت بوده، هست و خواهد ماند.